top of page

Aile Hukuku

Yurtdışında Boşanmış Kişilerin Türkiye'deki Mallarının Paylaşımı (2023)

Whatsapp ile iletişime geçmek için tıklayın

Whatsapp ile iletişime geçmek için tıklayın

Öncelikle bu yazı yurtdışında boşanmış ve Türkiye'de kendisinin veya boşanmış olduğu kişinin ev, arsa, işyeri, daire vb. malları bulunan kişileri ilgilendirmektedir. Bilindiği üzere Türkiye'de 01.01.2002 tarihinden itibaren eşlerin evlilik devam ederken almış olduğu mallar edinilmiş mal olarak sayılmakta, yani bu mallar üzerinde her iki eşin de yarı-yarıya hak sahibi olduğu kabul edilmektedir. Ancak bu hakkın boşanma davasından sonra ayrı bir dava ile talep edilmesi gerekmektedir. Özellikle yurtdışında yaşıyor iseniz sizin için birkaç farklı ihtimal söz konusu olabilir. Bunlar;

a- Evli olduğunuz dönemde Türkiye'den ev,araba,arsa vs. gibi mallar alınmış ancak bu mallar yalnızca eşlerden birisinin üzerine yapılmış olabilir. 

b- Yurtdışında boşanılmış, ancak boşanma sonrasında Türkiye'de bulunan mallar paylaşılmak isteniyor olabilir.

c- Yurtdışında boşanma davası sürerken, malların üzerinde bulunduğu kişinin, malları kaçırması engellenmek isteniyor olabilir. 

Bu yazımızda yukarıdaki durumlar ile ilgili olarak okuyucuları bilgilendireceğiz. 

Bu konu ile ilgili olarak "Yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının Boşanması" başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Yurtdışında Boşandım. Türkiye'deki Mallarımız Eski Eşimin Üzerine Kayıtlı. Ne Yapmalıyım?

Bahsettiğimiz üzere, 01.01.2002 tarihinden sonra eşlerin evlilik devam ederken almış olduğu mallar üzerinde her iki eşin de eşit oranda hak sahibi olduğu kabul edilmektedir. Boşanmadan sonra ise, eğer bu mallar eşlerden birisinin adına kayıtlı ise diğer eşin bu alacağını dava açarak talep etmesi gerekir. Dava boşanmadan kararı verildikten sonraki 1 yıl içerisinde açılması gerekmektedir. Ancak tarafların yurtdışında boşanması halinde bu zamanın işlemesi için öncelikle boşanma kararının Türkiye'de geçerli hale getirilmesi gerekir.

Bu noktada üzerinde durulması gereken bir diğer nokta ise, hangi mallar üzerinde eşlerin yarı-yarıya hak sahibi olduğu konusudur. Bunun için öncelikle malın 01.01.2002 tarihinden sonra alınmış olması gerekmektedir. Ayrıca eşlerden birisine miras yolu ile geçen mallar paylaşımın konusunu oluşturmaz. Açılacak dava, duruma göre değişiklik göstermekle birlikte genellikle "artık değere katılma alacağı" davasıdır. Dava sonunda hesaplama yapılarak, malların değerinin yarısı karşı taraftan alınabilir.

Eğer yurtdışında boşanma sürecinde iseniz, karşı tarafın kötü niyetli olması halinde bu süreçte malları bir başkasının üzerine devredebilir. Bunun engellenmesi için mahkemeden mallar üzerine tedbir konulması talep edilmelidir.

Evlilik esnasında alınan mallardaki hakkını talep etmek isteyen eşin mutlaka mal rejimine ilişkin davaları açması gerekmektedir. Bu davalar yapılması gereken hesaplamalar nedeniyle karmaşık bir sürece sahiptir.  Bu davada zamanlama ve strateji çok önemlidir. Dava açılırken malların bir başkasına kaçırılmaması için mahkemeden mallara tedbir konulması istenmelidir. Sürecin karmaşıklığı ve zamanlamanın önemi göz önünde bulundurulduğunda, bu tür bir davayı açmayı düşünen kişinin mal rejimi konusunda uzman olan bir avukattan yardım alması önerilir. Hukuki yardım alınmadığı taktirde hak kaybı yaşanması olağandır. 

Tarafımızca tüm Türkiye'deki mal rejimi davaları ile ilgili bu konudaki deneyim ve bilgi birikimimiz ile müvekkillerimize hukuki hizmet sunmaka, çözüm odaklı stratejiler üretmekteyiz. Ücretsiz olarak detaylı bilgi almak için aşağıdaki whatsapp butonuna tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Whatsapp ile iletişime geçmek için tıklayın

Whatsapp ile iletişime geçmek için tıklayın

bottom of page