Aile Hukuku
Yurtdışında Boşanmış Kişiler Türkiye'de Boşanmak İçin Ne Yapmalı (2024)
Öncelikle bu yazı yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya mavi kart sahibi olan ve bulunduğu ülkede boşanmış olan kişileri ilgilendirmektedir. Aşağıda en son yapılan kanuni değişikliklerle, yurtdışında boşanmış olan kişilerin bu boşanma kararını Türkiye'de nasıl geçerli hale getirebilecekleri detaylı olarak anlatılmaktadır.
Eğer Yurtdışında boşanmış iseniz ve Türkiye'de eski eşinizin üzerine kayıtlı ev, araba vs. gibi bir mal varlığı var ise aşağıdaki linke tıklayarak bu konu hakkındaki yazımızı okuyabilir, dilerseniz whatsapp butonuna tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bu konu ile ilgili olarak "Yurtdışında Boşanan Kişilerin Türkiye'deki Mallarının Paylaşımı" başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Eğer anlaşmalı boşanma hakkında bilgi almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.
Whatsapp ile iletişime geçmek için tıklayın
Whatsapp ile iletişime geçmek için tıklayın
Yurtdışında Boşandım. Boşanma Kararını Nasıl Türkiye'de Geçerli Hale Getiririm? Tek Taraflı İşlem Yapılabilir Mi?
Yurtdışında boşanma davası açmış ve dava sürecini tamamlayarak boşanmış olabilirsiniz Bu durumda bu boşanma kararı otomatik olarak Türkiye'de de geçerli hale gelmez. Türkiye'de halen evli gözükürsünüz. Bu durumda bulunduğunuz ülkede veya Türkiye'de yeniden evlenmeniz mümkün olmaz. Ayrıca mirasçılık, yeni çocuk doğumu vb. durumlarda evliymişsiniz gibi işlem yapılır. Bu durumun önüne geçmek ve boşanmanızı Türkiye'de geçerli hale getirmek için iki yöntem bulunmaktadır.
29.04.2017 tarihinde Nüfuz Hizmetleri Kanunu değiştirilmiş, yurtdışında boşanan kişiler için kolaylıklar getirilmiştir. Bu değişikliğe göre boşanma kararınızı Türkiye Cumhuriyeti dış temsilciliklere götürerek boşanmanızı Türkiye'de geçerli hale getirebilirsiniz. Eğer boşandığınız kişi Türkiye vatandaşı, çifte vatandaş veya mavi kartlı ise bu yöntem için hem sizin, hem de boşanmış olduğunuz kişinin birlikte başvurması gerekmektedir. Eski eşinizin imzası olmadan bu şekilde Türkiye'de boşanamazsınız. Eski eşiniz imza vermiyor ise aşağıdaki ikinci yöntemi okumaya geçebilirsiniz. Eğer eski eşiniz işbirliği yapıyor ise izlemeniz gereken yol şu şekildedir;
1- Konsolosluktan "Nüfus" başlığı altından randevu almanız gerekmektedir.
2- Konsolosluğa giderken yanınızda; yabancı boşanma kararınız (apostil şerhi bulunmalıdır, apostil şerhini nasıl yaptıracağınızı kararı veren makamdan öğrenebilirsiniz) ve bu kararın noter onaylı yeminli tercümesi gerekmektedir. Tercüme için konsolosluklar yönlendirme yapmaktadır.
Bu şekilde konsolosluk tarafından hazırlanacak forma her iki eşin de imza atması halinde boşanma Türkiye'de geçerli hale gelecektir. Bununla birlikte 2021 yılında yapılan son kanun değişikliği ile birlikte, eğer boşandığınız kişi bir yabancı ülke vatandaşı ise (çifte vatandaşlar ve mavi kartlılar bu bakımdan yabancı ülke vatandaşı sayılmamaktadır), tek taraflı başvuru ile de boşanmanızı geçerli hale getirebilirsiniz. Özetle, boşanılan eş yabancı ise artık birlikte konsolosluğa gitmeye gerek bulunmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan taraf tek başına boşanma kararı ile konsolosluğa başvurarak boşanmayı Türkiye'de geçerli hale getirebilecektir.
Ancak bu yöntem sadece boşanma kararı için geçerlidir. Boşanma ile birlikte verilen; tazminat, nafaka, malların bölüşülmesi gibi durumlarda konsolosluktan işlem yapılamamaktadır.
Eğer tazminat, nafaka, çocukların velayeti veya malların bölüşülmesi gibi durumlar boşanma kararınızda mevcut ise bu kararın Türkiye'de uygulanabilmesi için Türkiye'de "tanıma ve tenfiz" davası açmanız gerekmektedir.
Eski Eşim İmza Atmak İçin Konsolosluğa Gelmiyor? Bu Durumda Türkiye'de Nasıl Boşanabilirim?
Yukarıda anlattığımız üzere, eğer eski eşiniz Türkiye vatandaşı veya çifte vatandaş ise boşanmanın konsolosluktan geçerli hale getirilebilmesi için onun da imza atması zorunludur. Ancak çoğu zaman kişiler boşanma sürecinde yaşanan kırgınlıklar, kişilerin birbirlerine duyduğu kin ve intikam alma düşüncesi gibi psikolojik nedenlerle imza atmaya yanaşmamaktadır. Peki bu durumda ne yapılacaktır?
Eğer sizin de eski eşiniz bu nedenlerle konsolosluğa imza atmaya gelmiyor ise meraklanmayın. Eski eşiniz istese de istemese de kanun bu boşanma kararını geçerli hale getirebilmek için farklı bir yöntem de öngörmüştür.
Bu yöntem Türkiye'de tanıma ve tenfiz davası açmaktır. Tanıma ve tenfiz davası sayesinde eski eşiniz istese de istemese de, konsolosluğa gitmese de boşanmanız Türkiye'de geçerli hale getirilebilir. Bu dava için Türkiye'ye gelmenize gerek yoktur. Davaya ilişkin vekaletnameyi ve yabancı ülkedeki boşanma kararınızı bize göndermeniz yeterlidir.
Tanıma ve tenfiz davası ile yabancı mahkemeden almış olduğunuz boşanma kararı, aynı Türkiye mahkemelerince verilmiş gibi Türkiye'de uygulanabilir.
Türkiye'nin tüm şehirlerindeki tanıma ve tenfiz davalarınızda bilgi ve birikimlerimiz ile size hukuki danışmanlık sunmaktayız. Ayrıntılı bilgi almak için avibrahimildirar@gmail.com adresine mail atabilir, doğrudan whatsapp üzerinden iletişime geçmek için whatsapp ikonuna tıklayabilirsiniz.
Whatsapp ile iletişime geçmek için tıklayın